Tegneserier i 2018!

Vi ville have publiceret et blogindlæg om “denne måned i tegneserier” eller noget i den retning i januar, men så skete det forfærdelige. Vores superhelt, buddy og stiftende medlem af Lucha Comico, Cav Bøgelund, forlod denne dimension og drog ud i multiverset. Cav er død, og vi kan ikke finde ud af, hvordan verden hænger sammen længere. Det er simpelthen så trist og dumt og uretfærdigt. Ovenfor kan I se den tegning, Cav tegnede, da han sidst var inde i Lucha-studiet. Den er vi ekstra glade for nu. Vi vil snakke om Cav, og hvad han betød for os i næste podcast, men indtil da vil vi overlade ordet til nogle af de andre i tegneseriemiljøet, der kendte Cav.

Først Thomas Thorhauge, der har skrevet en fin ting på Nummer9.

Mattias Wivel har også skrevet en fin mindetekst på Metabunkeren. Flotte, flotte ord.

Allan Haverholm har også skrevet noget på sin hjemmeside.

Og så er der alle de fine mindetegninger på Nummer9. Hennings hår er også med på en af dem tegnet af hans noget bedre halvdel, Bitten.

Der er skrevet ting både på Ekko, i Politiken og andre seriøse medier, men vi har valgt at bringe dem, der kommer fra tegneseriemiljøet og føles personlige.

Vi savner dig, Cav. Og det bliver vi ved med at gøre. Let’s Lucha, brother!

 

Og så var der det oprindelige blogindlæg. Det skal I ikke snydes for. Fra en bedre, lysere og knapt så uretfærdig tid for ganske få uger siden… take it away, Henning:

Vi tog en pause i december. Det hjælper ikke at smide med blogindlæg efter folk, når hele måneden er dedikeret til top 10er over året, der er gået. Har du fundet ud af, at alle elsker My Favorite Thing is Monsters??? Hmmm har du fundet nok ud af det endnu?

Hvis du stadig vil pine dig selv, så smut forbi The Verge. Men Henning! Nagata Kabi, Eleanor Davis og Tillie Walden var jo på alle mulige lister, og jeg har dem allerede! (jeg tilføjede det sidste, da jeg har så høje tanker om dig, kære læser).

(Indskudt sætning fra Michael: Nej, jeg ejer heller ikke nogen af de tegneserier, som hipster-Henning nævner ovenfor).

Wham bam, thank you, man, get inside my fucking gold Trans Am! Det er ikke derfor, vi er her, kære læser, vi skal se på tegneserier som kom ud gennem Shortbox, og vi kun kan få på Etsy, nemlig The Man Who Came Down The Attic Stairs af Celine Loup.

(Indskudt sætning fra Michael: Jeg står ved, at jeg kaldte Henning for en hipster lige før)

Det ser godt ud og ikke kun fordi, hovedpersonen ligner Final Pam før jordens undergang. Det er okay du er en af de der millennials, ikke? You get it, afsted, køb Zines på Etsy som om det er helt normalt!

Mine nye venner(Jeg har ingen ide om, hvem de er) i Norge twister den. De spørger hvad var de vigtigste udgivelser i 2017. Anti-Gone af Connor Willumse, åbenbart, mere om den i podcastet når vi skal være virkelig fancy og kloge oppe fra vores elfenbenstårn. Ikke det elfenbenstårn, de andre sidder i, da vores er af Elg, og det er sådan lidt en metafor. På den måde at de fleste ikke ved, at elgen har to tænder af elfenben (det er noget jeg lige har fundet ud af på Wikipedia). Vi har tænkt os at forsøge at forklare jer, hvorfor tegneserier kan være kloge, noget du sikkert selv lige har fundet ud af på internettet.

Dem der har ment at tegneserier er kloge i mange år har også en liste over tegneserier fra 2017. Godt gået, Koyama Press og hvis der er fans af Katie Skelly, så forklar mig gerne hvad det er, jeg ikke forstår.  Jeg læste noget af hende for mange år siden og kunne ikke se noget specielt i det. Der er gået mange år, men jeg synes ikke rigtig, jeg har hørt noget om hende, inden hun dukkede op på lister. Fuck, måske er jeg blevet gammel, når jeg ser ting på lister, der overrasker mig. Hendes liste er værd at se lidt på. Ripple af Dave Cooper kommer vi tilbage til. Hmm, hun har også Crepax på, måske er hun også gammel.
Udover det er listerne etableret tegneserieklogskab som kun TCJ kan levere det, så gennemtolket at det nye virker gammelt og støvet, bare det at de har ladet deres øje glide over en tegnserie, får en til at føle sig ti år bagud.

TCJ anbefaler selvfølgelig også artikler, anmeldelser og så videre fra sidste år, og det er i det ‘og så videre’, vi finder vores egen tegneserielandsholdsspiller, Matthias Wivel. For dem, der mener vi namedropper for meget i podcastet,  så er det ham der er uenig med Michael om The Dark knight Strikes Again. (Indskudt sætning fra Michael: Faktisk linkede han til en anmeldelse af Thomas Thorhauge, så det er mest ham, der tager fejl i denne her sammenhæng – jovist, sommetider sker det!).

Han (Wivel) har, som kun et meget klogt menneske kan, skrevet virkelig meget om tegneserier på et sprog, jeg ikke forstår, om hvorfor de unge tegnere nu til dags er form over indhold – sådan meget dumt og unfair kogt ned, som kun et mindre intelligent menneske kan.

Men hvad sker der i 2018? Lad os se at komme videre.

De nominerede til Claus Deleuran prisen er offentliggjort  og sikke meget Tom og Johan.
Jeg tvivler på jeg er i Danmark på en onsdag, så I har bare at feste…I har bare at give Anders Brønserud en øl fra mig, og  hvis I sender Lucha Comico kvitteringen, skal jeg nok se på tilbagebetaling, men jeg insisterer på at gøre det i fysiske menneskepenge og tage billeder til hjemmesiden. Så hvis du er klar til det cirkus, så gør det, giv ham en øl fra mig og gør dig klar til at bade i en regnbue af min ubetingede taknemmelighed.

(Indskudt sætning fra Michael: Faktisk skal I altid give Anders Brønserud øl. Og andre gode ting. Lad os gøre det her til en ting, man gør i verden!!!)

Franskmenneskerne har også tegneseriepriser. I år vandt Corben den, så tillykke Corben jeg vil helt sikkert forsøge at læse Neverwhere i år.

Men inden vi bevæger os helt videre: kan i huske dengang vi fik en meget lang liste over de nominerede til den franske ’tillykke du gamle, du har lavet tegneserier hele dit liv’ prisen, og der ikke var nogle kvinder? Ja det var lidt pinligt. I år fik vi ingen liste, men folk er stadig sure. Det er trods alt tre hvide mænd, der var nominerede. Det er egentlig ikke så meget for at stikke hånden i den hvepserede og diskutere det, de fleste lyttere kender mit forhold til priser, så det ville gøre det ret ligegyldigt.

Jeg vil mere stille mig lidt uforstående overfor, at dem jeg har set skrive om det, ikke bruger deres platform til at tale om de kvinder, der fortjener prisen… der er nok ikke nogen, der kan dansk, der kommer til at skrive noget om det, så nu føles det hele lidt som spild af tid, specielt fordi ingen kvinde nogensinde vil kunne forstå eller kunstnerisk på nogen måde udtrykke det meget mandlige og 100% virkelig behov vi mænd har for at ha’ sex med en motorcykel, der eksploderer ud af en grav, formentlig fordi vi er så gode til motorcykelsex (Der er også en flagermus, men forskellige mænd fortrækker forskellige dyr).

(Indskudt sætning fra Michael: Jeg kan også godt lide Corben, men kan det forsvares, at han vandt over Chris Ware? Eller er  det en slags retrospektiv pris? Ware ER trods alt ikke færdig endnu. Jeg synes i øvrigt, at Henning har en god pointe. Lad os bruge energien på at hive kvinderne frem i lyset i stedet for at hade hinanden og rakke ned på de stakkels, hvide blegfiser af nogle talentulde tegneseriemænd, der trods alt ikke selv har valgt at være nomineret her. Eller noget.)

Et af de sjovere rygter der kom ud af Angouleme i år…. (alt det før handlede om Angouleme, jeg håbede vi allesammen var på samme niveau, hvis du bare kan holde op med at dabbe i fem minutter og læse videre, jeg lover det kommer kun til at være tegneserier herfra. Okay en tegnefilm og et podcast, men mest tegneserier.)

Der er nyt på vej fra Ulli Lust lyder rygtet, tada!

Okay, så det er ikke rigtigt nyt, men det kommer på et sprog, jeg forstår  – og med det er det tid til: Ting, der endelig kommer på et sprog jeg forstår!

Inside Moebius 1, kommer endelig på engelsk, det bliver i år, og det ligner godt nok noget fra Brandon Grahams tegneseriedagbog.


Frederik Peeters kommer med ny i 2018…er vi ved at blive Frederik Peeters-siden? Dem der skriver bare LIDT for meget om en enkelt tegner?

(Indskudt sætning fra Michael: Jeg har faktisk ikke læst noget Peeters endnu. Sig det ikke til Henning, der bare er så glad. Shhhh.)

I mandens egne ord:

“And just a few informations to answer some questions. “L’homme Gribouillé” should be released in french in january 2018 by Delcourt, and “The Smell of Starving Boys” should be released in november 2017 in english by Selfmadehero.

About “Lupus”, I think Topshelf will publish it this year in english but I don’t know when exactly.”

Det er en gammel nyhed, men nu udkommer den endelig, så det er værd at nævne, eller det er værd at nævne fordi der er danskere med: Jeg er faktisk ikke helt sikker på jeg ved noget andet om Get Naked. Så afsted ud og læs, undersøg hvad det der nøgenhed er for noget!

Guerillas Volume 4 af Brahm Revel.
Nummer 1 udkom i 2010, 2 i 2014, 3 i 2016 og endlig kommer 4. Nu ved I, hvor svært det er at få noget af det der good shit, det med aber i uniform. Den her serie er fucking god. Jeg ved det godt, at jeg før har sagt at hvis du giver en abe tøj på, så har du sikret dig et køb, så jeg har ingen troværdighed her, men nummer 3 var så god. Jeg kan ikke huske sidste gang, jeg læste en tegneserie og forsvandt ind i en bobbel, i ved når der ikke er lyd, der er ikke tid…der var kun aber i Vietnam krigen. Joken er gået af serien, den er lige pludselig blevet meget seriøs.


I julen opdagede jeg også tegneren Karla Diaz og hendes webcomic, der er lidt Yamatogawa over stilen, i ved ham kunstneren, der laver kunst.

Lyn-Fantagraphics-runde, fordi jeg lige pludselig huskede, det var et forlag og nogle gange er det lettere at orientere sig gennem forlaget og ikke følge alle tegnere nogensinde.

Blackbird Days af Manuele Fior, i samme univers som The Interview…okay jeg er på’ish. De siger: “showcases Fior’s passion for architecture” Så jeg var ikke helt ved siden af, da vi talte om den i podcastet.

Total Jazz af Blutch, mere Blutch og med en ny forside så du kan læse den i toget. Vi kommer rundt om Blutch, når vi skal være fancy i et fremtidigt podcast.

Dementia 21 af Shintaro Kago. Jeg havde håbet på en antologi, en kæmpe samling af hans ting, men hey, måske er det den her udgivelse? Hvem ved, hvordan noget hænger sammen med Shintaro Kago, men det er da godt at vi endelig kan købe Shintaro Kago helt lovligt og ikke må købe dem af ham Canadieren, der trykte dem i sin porno-antologi uden tilladelse, eller finde dem på nettet.

Dumb af Georgia Webber. Det ser godt ud og lyder intressant, så nu skal vi bare vendte.

Prison Pit: Book 6 af Johnny Ryan. Endelig kan jeg igen betale 100 kr for noget der er læst på 10 minutter.

Mudbite af Dave Cooper. Jeg sagde jo vi kom tilbage til ham. Så der kommer nyt fra Dave Cooper i 2018 og det er måske værd at bruge et podcast på ham, eller skrive noget om ham på siden, et blogindlæg. Uff, det lyder ikke godt, jeg krydser fingrene for at der bliver tid til et podcast om hans tegneserier.

(Indskudt sætning fra Michael: Jeg ved intet om Dave Cooper, så bered jer på en timelang enetale fra Henning. Det bliver vildt. I kan også bare sende penge til os, så kan jeg købe nogle af hans tegneserier. Eller en øl til Brønserud).

OG med det, er det slut med tegneserier for denne gang. Ovre på Tegneseriesnak har Árni haft Simon Petersen og Andersen Fjølvar i studiet og tale undergrund.

“Your Black Friend” af Ben Passmore er blevet animeret. Jeg synes ikke, det gik helt godt. Det er Ben Passmore selv der har indtalt den, og det føles lidt fladt. Lidt som en lærer, der skal undervise i “Your Black Friend”. Find hellere tegneserien frem, i sort/hvid eller farver, mulighederne er to. Når vi taler tegneserier er to praktisk talt uendelige!

Det var det for denne måned.

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.